אוצרת : עדי גרינפלד
22.2.2020 - 30.6.2020
פתיחה חגיגית שבת 22.2.2020 כ"ז שבט תש"פ, שעה 12
יזהר נוימן, אומן נייר
קזואו אישיאי, אמן יצירה יפנית רב תחומית, ציור, חותמות, קליגרפיה
אורית חופשי, אמנית הדפס רב תחומית
טל שימיזו, אמנית מסורות יפן, מרכז קוקשי, השער לתרבות יפן
סדנת "תות נייר" - תמנה ואוהד צפתי, שקד ושיראי נוימן, אמני נייר
נטע אנסל, מנורות עץ בשילוב נייר
כרמלה משה, קליעה בשילוב נייר
דליה ברקי, אמנית טקסטיל, נייר וצילום
עדנה פישר, אמנית רב תחומית, הדפס עץ על נייר
הנייר, מוצר בשימושנו היום-יומי, אשר קשה לתאר את חיינו בלעדיו, הוא תוצר של תהליך עתיק יומין. ייצורו תפס מקום חשוב בהתפתחות התרבות האנושית ובמיוחד בהתפתחות המילה הכתובה, בהתפתחות ההדפס והספר, ובאמנויות. החומר הבסיסי לייצור הנייר הם סיבי העץ. במזרח הרחוק (מולדת הנייר בסין) וביפן במיוחד, משתמשים בעץ תות הנייר (Mulberry Paper) שהוא בעל סיבים ארוכים וגמישים, חזקים ועמידים, היוצרים נייר בעל מרקם ייחודי. הסיבים המופקים מהקליפה הפנימית של הענפים הצעירים עוברים תהליך ארוך עד לקבלת הדף הנכסף.
יזהר נוימן נשבה בקסמי ייצור הנייר באמצעים מסורתיים עתיקים בעבודת יד, והקדיש את אמנותו לתהליך זה, מגידול העצים עד לקבלת דף הנייר. הוא התמחה בכפר קטן ביפן ולמד לעומק את אמנות הנייר היפנית. לאחר שובו לארץ, הקים את סדנת "תות נייר" עם תמנה רעייתו בזכרון יעקב. במהלך השנים הרבות בהם הוא עוסק בייצור הנייר הוא פיתח שיטות ייחודיות, בהשראת התהליך היפני המסורתי (Washi). הנייר שיזהר יוצר משמש ליצירות אמנות מגוונות, רסטורציה של ספרים עתיקים, תוויות (labels) ליין, אוריגמי, גופי תאורה, ועוד.
בתערוכה זו נתמקד בתיאור התהליך המורכב והארוך של יצירת הנייר, לצד עבודות ציור, הדפס וטכניקה מעורבת, פרי יצירתם של אמנים המשלבים בעבודתם נייר המיוצר בטכניקה מסורתית. כמו כן, מוצגים כלים המשמשים ליצירת הנייר, חומרים, ניירות מסוגים שונים וניירות מיוחדים מאוסף האומן.
צילומים: ברוך רפיק, יזהר נוימן, עדי גרינפלד